Hvilket college passer deg best?

Bli kjent med de ulike universitetene rundt omkring landet og vurder plassering, priser, studieretninger og type college.

Snarveier

Det er ikke bare enkelt når man skal velge en college som passer best for deg, i hvert fall ikke når det finnes mer enn 4 000 skoler å velge mellom. For å gjøre det litt lettere, her er noen tips for hva man bør se etter for å finne et universitet som passer deg best.

College plassering

Om universitetet ligger ved stranda, en storby, eller på landet kan være viktigere for noen enn andre. Vurder hvor du helst vil se for deg å studere og vurder om noen universiteter du er interessert i ligger i nærheten. Det er jo hele 50 stater å velge mellom og mange skoler innenfor hver.

Photo via Jeanine Colini

Priser

College i USA koster som regel mer enn det vi er vant med i Norge, så studer de ulike alternativene og finn muligheter for eventuelle stipender. Ivy League universitetene koster som regel mest, men det finnes også alltid skoler du har råd til!

Photo via GoCollege
Det koster en del å studere i USA, så vær sikker på at du har skjekket priser på ulike skoler og søkt på mulige stipender.

Offentlig eller privat

Det finnes både offentlig og private universiteter i USA og forskjellen er at offentlige skoler blir finansiert av delstaten skolen ligger i, mens private universiteter er mer avhengig av tuition og donasjoner. Derfor er ofte private universiteter dyrere enn offentlige.
Samtidig kan dyre private universiteter bli rimeligst, da de kan tilby stipender, noe ikke alle offentlige universiteter kan.

Universitet vs. College

Forskjellen mellom universitet og college er at et universitet ofte er større, har flere studieretninger og som regel mulighet til å ta en mastergrad. I forhold er en college en del mindre og fokuserer mest på bachelornivå. Begge typer universiteter er like godt anerkjent, og det dreier seg heller om størrelsen på skolen. 
Vil du gå på en skole med 40 000 studenter eller kanskje 2 000?

Liberal arts college

Liberal arts college er ofte mindre enn andre universiteter i USA og har ofte et fokus på kritisk tenkning og skriving. Slike colleges har klasser med færre studenter, men med fokus på læring og det å kunne ha et godt forhold til sine medelever og professorer.

Photo via Cultivating Culture
Er du en som liker å gjøre ting rett frem og på en teknisk måte eller noen som liker å være kreativ og lære å stille kritiske spørsmål?

Community college

Community college er et mindre type universitet hvor man ofte bare tar et to-års program. Etter de to årene, er det mange som velger å bytte over til et annet universitet og fullføre en bachelorgrad etter fire år.

Viktig om Lånekassestøtte:
Lånekassen støtter bare Community Colleges hvis du velger en Associate of Arts/Associate in Arts (AA) eller en Associate of Science/Associate in Science (AS), som gir deg muligheten til å transfer til et fire-årig universitet.

Associate of Applied Science/Associate in Applied Science (AAS) er dessverre ikke godkjent, da de er mer som fagskoler, og forbereder deg til et yrke og ikke en akademisk grad.

Dette kan bli deg om noen år!

Husk at du må se etter en skole som har samme verdier som deg og som har fokus på det DU er interessert i! Velg en college som passer deg best når det kommer til plassering, pris, campus life og studieretninger.

Masse lykke til!

Lurer du på hvordan du skal finne riktig college for deg?

Hva er forskjellen på et offentlig universitet og privat universitet?

University of California, Los Angeles (UCLA) er et offentlig universitet, mens Harvard University er et privat universitet. Forskjellen på de to er at et ett offentlig finansiert (av den amerikanske delstaten den er i), mens et privat universitet vil være finansiert av privat personer, selskaper eller ulike organizasjoner og legater.

Det er noen generelle ting man kan si er forskjeller, men det finnes alltid unntak.

Pris: Offentlige universiteter er ofte rimeligere, mens private universiteter er ofte dyrere. Offentlige universiteter har ofte en rimeligere pris for innbyggere fra staten skolen er i, og en annen høyere pris for de som ikke bor i staten (andre amerikanere og internasjonale studenter). Dette kalles da in-state tuition eller out of state tuition.

Stipend: Offentlige universiteter har sjelden stipend til internasjonale studenter, mens private universiteter har ofte stipend til internasjonale studenter. Dermed kan det være at et privat universitet faktisk blir rimeligere enn et offentlig universitet pga. størrelsen på stipend. Søk dermed på begge typer universiteter.

Størrelse: Offentlige universiteter er ofte store forskningsuniversiteter, mens private universiteter er ofte mye mindre i størrelse og antall studenter. Harvard University er derimot et unntak ettersom de har veldig mange studenter, mens en skole som Bowdoin College er lite og privat.

Geografi/demografi av studenter: Offentlig universiteter er ofte mer demografisk forskjellige studenter, mens private universiteter har ofte mer geografisk forskjellige studenter.

 

Hvordan finner jeg karaktersnittet til skolene?

Heldigvis, og uheldigvis, finnes det ikke noe karaktersnitt for å komme inn på et amerikansk college eller universitet.

Hva skal til for å komme inn på en skole?

Det er litt mer jobb å søke på college eller universitet i USA enn det er i Norge. En søknad må ofte inneholde CV, karakterutskrifter, essay og anbefalingsbrev, i tillegg til den elektroniske søknaden. Noen ganger må du også ta ulike tester for å vise at du kvalifiserer til universitetet.

Les mer om opptak på amerikansk universitet her.

Hva koster de forskjellige skolene?

Amerikanske colleges og universiteter koster alt fra 5000 dollar til 70 000 dollar per akademisk år. Det er ofte stor forskjell mellom offentlig universiteter og private universiteter hvor offentlig er ofest mer rimelig. Derimot er det ikke alltid at offentlige universiteter kan tilby stipend til internasjonale studenter, og dermed kan et privat universitet ende opp med å bli rimeligst om du er heldig å få stipend.

Les mer om stipend fra universitetet her.

Hvor får jeg oversikt over alle skolene?

Siden det er over 4000 amerikanske colleges og universiteter. Det kan betyr at det er vanskelig å finne den riktige skolen for deg, men vi anbefaler ulike søkemotorer.

Bachelor: Big Future til CollegeBoard

Master: Peterson’s Graduate School Search

Hva med....

Studere ved en Ivy Leauge? Studere i nærheten av sjøen?