Ivy League

Harvard, Yale, Stanford. Disse kjente skolene er det mange ambisiøse som vil inn på.

Snarveier

Lurer du på hvilke universiteter som er Ivy Leauge?

Ivy Leauge er en gruppe av åtte universiteter i USA som er svært anerkjent og prestisjefylte. Navnet ble først brukt på 1940 tallet da universitetene ble enige om å samarbeide akademisk og sportslig. Siden den gang har de spilt college idrett mot hverandre. Ivy leauge USA

Disse skolene er kjent for å være noen av de aller vanskeligste skolene å komme inn på, samt at de prestige som få andre skoler er kjent for.

Mange kjente personer, både i politikk og samfunnsliv, kultur og økonomi har gått på disse skolene.

Det sies at navnet også kommer fra at flere av skolene er kjent for å være dekket av eføy.

Ivy Leauge universitetene:

  1. Brown University
  2. Columbia University
  3. Cornell University
  4. Dartmouth College
  5. Harvard University
  6. Princeton University
  7. University of Pennsylvania
  8. Yale University

Visste du at…

… Darthmouth heter College, men er egentlig et universitet?

… Harvard University er oppkalt etter John Harvard, en Massachusetts prest?

… University of Pennsylvania, det er tradisjon at Freshman studentene ikke tråkker på et kompass som finnes på Locust Walk, i frykt for å stryke på eksamen?

… Cornell var den første skolen som delte ut en grad i journalistikk?

Lurer du på hvordan du skal finne skole?

Hva er forskjellen på et offentlig universitet og privat universitet?

University of California, Los Angeles (UCLA) er et offentlig universitet, mens Harvard University er et privat universitet. Forskjellen på de to er at et ett offentlig finansiert (av den amerikanske delstaten den er i), mens et privat universitet vil være finansiert av privat personer, selskaper eller ulike organizasjoner og legater.

Det er noen generelle ting man kan si er forskjeller, men det finnes alltid unntak.

Pris: Offentlige universiteter er ofte rimeligere, mens private universiteter er ofte dyrere. Offentlige universiteter har ofte en rimeligere pris for innbyggere fra staten skolen er i, og en annen høyere pris for de som ikke bor i staten (andre amerikanere og internasjonale studenter). Dette kalles da in-state tuition eller out of state tuition.

Stipend: Offentlige universiteter har sjelden stipend til internasjonale studenter, mens private universiteter har ofte stipend til internasjonale studenter. Dermed kan det være at et privat universitet faktisk blir rimeligere enn et offentlig universitet pga. størrelsen på stipend. Søk dermed på begge typer universiteter.

Størrelse: Offentlige universiteter er ofte store forskningsuniversiteter, mens private universiteter er ofte mye mindre i størrelse og antall studenter. Harvard University er derimot et unntak ettersom de har veldig mange studenter, mens en skole som Bowdoin College er lite og privat.

Geografi/demografi av studenter: Offentlig universiteter er ofte mer demografisk forskjellige studenter, mens private universiteter har ofte mer geografisk forskjellige studenter.

 

Hvordan finner jeg karaktersnittet til skolene?

Heldigvis, og uheldigvis, finnes det ikke noe karaktersnitt for å komme inn på et amerikansk college eller universitet.

Hva skal til for å komme inn på en skole?

Det er litt mer jobb å søke på college eller universitet i USA enn det er i Norge. En søknad må ofte inneholde CV, karakterutskrifter, essay og anbefalingsbrev, i tillegg til den elektroniske søknaden. Noen ganger må du også ta ulike tester for å vise at du kvalifiserer til universitetet.

Les mer om opptak på amerikansk universitet her.

Hva koster de forskjellige skolene?

Amerikanske colleges og universiteter koster alt fra 5000 dollar til 70 000 dollar per akademisk år. Det er ofte stor forskjell mellom offentlig universiteter og private universiteter hvor offentlig er ofest mer rimelig. Derimot er det ikke alltid at offentlige universiteter kan tilby stipend til internasjonale studenter, og dermed kan et privat universitet ende opp med å bli rimeligst om du er heldig å få stipend.

Les mer om stipend fra universitetet her.

Hvor får jeg oversikt over alle skolene?

Siden det er over 4000 amerikanske colleges og universiteter. Det kan betyr at det er vanskelig å finne den riktige skolen for deg, men vi anbefaler ulike søkemotorer.

Bachelor: Big Future til CollegeBoard

Master: Peterson’s Graduate School Search